zaterdag 3 juni 2017

Hoofdstuk 60, de tantes van Liselore


Oom Teddy is een andere lievelingsoom van Liselore. Liselore stikt van de ooms. De een nog leuker dan de ander en natuurlijk zit er verschil in, maar en zitten geen nare ooms tussen. In tegenstelling tot tantes. Aan vrijwel elke oom zit een tante vast en die zijn bijna zonder uitzondering, niet leuk.

Bijvoorbeeld tante Ka. Eigenlijk heet ze Karlijn, maar haar karakter komt erg overeen met die tante Ka uit dat ene liedje. We gaan tante Ka nog uitgebreid ontmoeten in hoofdstuk 77.

En neem nou tante Aag, nog erger. Een draak van een mens, sinds ze geen Aagje meer is en B.L.L.V.*).
En logisch dat ze geen partner heeft met zo’n temperament en uiterlijk. Ze is bijna twee meter lang, heeft rood, vlassig en stroachtig, lang en sluik haar, dat waarschijnlijk twee horentjes verbergt en misschien ook wel twee puntige oren. Ze eet bij voorkeur levende varkens en scheurt ze met haar tanden aan flarden, waarna ze de botten ook opeet. Kortom een schat van een poezelige vrouw. Ze werkt in de haven en rookt zware shag en drinkt Whisky. Wie haar eenmaal heeft ontmoet, vergeet haar nooit meer.


En dan nog tante Pier. Zo heet ze niet maar iedereen is vergeten hoe ze wel heet. Tante Pier is pyromaan, kleptomaan, egomaan, petomaan, megalomaan en in haar vrije tijd sjamaan. Dat laatste is een toverpriesteres en tussen alles door is ze bibliomaan. In hoofdstuk 97 gaan we zien waartoe een sjamaan in staat is.


Verder hebben we nog tante Nurks, die is hartstikke gemeen en hebben we maar uit het verhaal geschreven, maar tante Ytse doet wel mee. Die is ook gemeen, maar zo geslepen dat niemand dat merkt en dan wordt het weer leuk. Ook tante Saad en tante Frédérique Constance Halina Aurelia Sophia Alves Guerra de Sant’Anna et d'Ansembourg, maar we noemen haar tante Fré, komen we later weer tegen, maar worden we niet vrolijk van.

Kortom, sinds tante Pia is omgebouwd zijn er maar twee leuke tantes voor Liselore en dat zijn tante Carla en tante Truus.

Maar het mooie aan het fenomeen tantes is, is dat het een familiesoort is die weg kan vallen of kan aanwassen. Afhankelijk van de bloedverwantie, kunnen ze je ontvallen, maar met hetzelfde gemak krijg je er zomaar tantes bij. Dat is met ooms ook wel zo, maar dat voelt gewoon anders. We hopen dan ook voor Liselore dat er nog wat tantes bij krijgt de komende hoofdstukken.


G.D. 3 juni 2017

*)Bewust LevensLang Vrijgezel