dinsdag 23 mei 2017

Hoofdstuk 31, Hans, Henk en Branca,




Twee vissers lopen met lieslaarzen door het riet van de Kagerplassen. Even voorstellen: het zijn Hans Visser en Henk Visser maar ze zijn geen familie van elkaar, alleen visvrienden.

Voorzichtig waden ze door het water en proberen een snoek te vangen. Dat heet snoeken. De afgelopen twee dagen hadden ze dit al gedaan maar zonder resultaat, geen enkele snoek gevangen.
“Dat komt” zei Branca, “omdat er helemaal geen snoek in de Kagerplassen zit.”

Verbaasd kijken Hans en Henk elkaar aan. Waar kwam dat geluid vandaan? Van links duikt Branca op uit het riet. Een Oost-Europees snoepje van de week, wat een plaatje. Ze is druk bezig met het vangen en zoenen van kikkers. Toen ze ooit naar Nederland vluchtte, dacht ze dat ze wel snel een druiloor met centen aan de haak zou slaan maar niets was minder waar. Een paar schurftige regisseurs wilden haar wel in een pornofilm, maar voor de rest was iedereen in Nederland keurig getrouwd en kreeg ze nergens wat ze wilde.

Wanhopig had ze haar haar geblondeerd en kuste elke kikker in afwachting van een prachtige prins. Dat ging niet gebeuren en ze bedenkt zich juist dat Henk of Hans er - bij gebrek aan beter - ook wel mee door kunnen en desnoods allebei. God keek tevreden mee vanuit zijn hemel.

Branca loopt naar Hans toe maar Henk struikelt over een koffer die tussen het riet ligt, net bij die laatste inham. Terwijl Henk nog staat te schelden en over zijn been wrijft, maakt Hans de koffer open. Onder in de koffer lag geld. Een briefje van 1000 euro. “Biljet” schreeuwt Branca.

En tot op de dag van vandaag weet nog niemand hoe Branca wist dat dit de koffer van Billjet was. Billjet die een tijd geleden daar in vervelende omstandigheden na een ontmoeting met opa Bill is terechtgekomen. En zelfs God fronst een wenkbrauw en krabt achter zijn oren.

Branca grist het biljet uit de koffer en laat met rokende gympen Hans en Henk verbijsterd achter.


Pas in hoofdstuk 43 komt ze er achter dat een dergelijk biljet lastig in te wisselen is.

G.D. 5 mei 2017