dinsdag 30 mei 2017

Hoofdstuk 57, Erosketa, de zoon van Carla en Teun


Wanneer je een kind krijgt bedenk je daar meestal van tevoren een naam voor. Dat doe je doorgaans zo tussen de vijfde zevende maand van de zwangerschap. Dat is de dan de eigen keus van de ouders, meestal heel geheimzinnig en die kiezen zelfstandig en over het algemeen zonder invloed van buitenaf een passende naam.

Niets is minder waar. Mensen denken dat ze daar iets over te zeggen hebben, maar er is er maar één die daar over gaat: Hestia, de Godin van huis, haard en familie.

In het geval van Teun en Carla, was in de hemel al lang besloten dat dit een hoogbegaafd kind werd. Dat gaat volgens een nogal bureaucratisch protocol, maar dat doet er niet toe. Hestia koos voor Erosketa en dat valt niet in goede aarde en in de Hemel ook niet. Wel bij Carla en Teun, want die denken het zelf te hebben bedacht, maar de rest van de familie en ook hun directeur vindt het niets. Klinkt te erotisch en dat doe je niet bij een baby.

Desalniettemin komt de nieuwe wereldburger al zingend ter wereld. De hoogbegaafdheid zit hem voornamelijk aan de muzikale kant. In hoofdstuk 112, als hij al wat ouder is, ga je zien dat hij echt muzikaal is en dat hij zich Moos noemt. Ter eerste omdat hij Erosketa niet mooi vindt en ten tweede omdat hij daarmee knipoogt naar de naam van een bekende componist.

Een paar redactieleden van SBS6 komen een bloemetje brengen bij Carla.
Bloemetje? SBS6? Vol verbazing kijkt Carla naar Teun die nogal zenuwachtig met zijn lip trekt en met zijn ogen knippert.

“Teun?” vraagt Carla.

Teun had hen, voor de zekerheid maar opgegeven voor het programma “Miskraam van de Maand” in het kader van geen kind - toch aandacht. Dat bloemetje was natuurlijk onzin, het was gewoon controle van SBS6 of er geen miskraam verborgen werd gehouden. Want het blijkt dat mensen op het laatste moment toch terug willen krabbelen na zo'n gebeurtenis en dat is zonde van de kijkcijfers.

Carla is boos of kwaad of nijdig, maar kan in ieder geval geen woord uitbrengen. Verstikt kijkt ze om zich heen. Teun kijkt superschuldig de andere kant op en voor hem is het fijn dat Carla pas in hoofdstuk 79 haar stem terug krijgt.

G.D. 31 mei 2017