woensdag 24 mei 2017

Hoofdstuk 37, het roer van Ronald


Na een week treuren om Carla, wist Ronald het. Hij had het helemaal uitgezocht en was er van overtuigd dat het goed was. Geen hagedissen en damesslips meer voor hem. Veganist.

Het roer gaat om. Goed voor het milieu, tegen het voedseltekort op de wereld, voor zijn gezondheid en tegen het dierenleed. Een wondermiddel dus.

'Doen!' riep hij tegen zichzelf. 'Kan niet meer fout gaan. Geen dieren meer nodig voor en in mijn leven.'

Het begin gaat aardig. Vervelend is dat hij zijn kat moest loslaten in het bos. Terug naar de natuur, want een veganist heeft geen huisdieren. Het groene boekje voor veganisten zegt nog veel meer. Vooral wat niet mag. En dat is nogal wat. Het meeste gaat goed. Sommige dingen niet. Lastig is de groene stroom, die wordt opgewekt met een getijdencentrale of windmolens in zee en daar hebben de vissen en vogels dus last van. En dus mag hij geen groene stroom. Nog lastiger is dat je niet meer ziek mag worden. Medicijnen zijn vrijwel zonder uitzondering op dieren getest.

Waar hij helemaal van in de war raakt is melk. Melk komt van koeien en is dus verboden. Maar borstvoeding dan? Voor de baby, wel handig, maar is dat nou dierlijk of niet. En dan? Hij nam zich voor het eens na te vragen aan een ethicus.

Intussen beheerst het zijn leven wel erg. Hij loopt door de wei om afgevallen schapenvacht te verzamelen. Scheren mag niet, maar als het er vanzelf af valt mag het namelijk wel. Heeft hij tenminste straks een trui. Maar hij doet zijn principes geen geweld aan. De dieren zijn erg blij met hem. Denkt hij.

Dapper worstelt hij de eerste maand door met ups en vooral downs. Uiteindelijk blijft er wel een goed gevoel over. Een echte dierenredder en wereldverbeteraar is hij geworden, een weldoener. Niemand heeft nog opmerkingen kunnen bedenken dat hij het één wel doet en ander niet. Hij is consequent en duidelijk en daarmee heel tevreden.

De tweede maand knaagt het aan alle kanten. Het is net als bij stoppen met roken. De eerste tijd speelt iedereen de lofzang over je en daar haal je een deel van je voldoening uit. Na een maand vindt iedereen het gewoon en dan begin je nog meer te lijden onder je gemis.

Maar met zo’n sterk karakter houdt hij het wel vol.

G.D. 11 mei 2017