woensdag 24 mei 2017

Hoofdstuk 33, vlinder in de woestijn


In de Tweede Oosterbreestraat is een opstootje. Rondom een putdeksel in de weg staan mensen te luisteren naar gebonk tegen de onderkant van het putdeksel. Niemand doet iets. Een paar toeristen rennen weg, die houden niet zo van dat geklop. Andere toeristen, voornamelijk uit Japan houden hun smartphone in de aanslag. Je weet maar nooit wat er staat te gebeuren. Daarnaast staat een idioot een audioselfie te schieten bij de put. Niemand snapt er een snars van.

Totdat Kevin er aan komt met zijn aparte loopje. Hij legt aan de anderen uit wat een audioselfie is, maar omdat er daar zoveel verkeer is, samen met het geklop uit de put en het gereutel van een aanstormend gemeentekarretje, kunnen we dat niet verstaan.

Dan - als bij toverslag - verschijnt een ambtenaar in een soort golfkarretje van de gemeente en hij heeft een haak bij zich. Dat hebben alle gemeenteambtenaren bij zich, want je weet maar nooit wat je moet oplichten.

Ivo, want zo heet de ambtenaar, zet voorzichtig de haak in de put. Het gebonk wordt harder en er klinkt gepiep onder de deksel. Langzaam zet Ivo het putdeksel op een kier en het gegil neemt angstaanjagende vormen aan. De idioot wijdt er nog maar eens een audioselfie aan.

Dan gaat alles snel. De put zwaait open en de Japanners zwaaien terug. Een horde ratten hangt aan de staart van een vlinder. De vlinder schudt ze af en maakt een prachtige bocht, tegen de klok in, rond de put.

Dan zien we het: dat is Nathalie. We juichen haar toe, maar ze hoort het niet want ze neemt een verticale spurt de wolken in, raakt daarbij een babytyphoon die terstond over gaat in een orkaan. Samen met de nodige zonnewind schuift dit gehele weersysteem pijlsnel zuidwaarts. En Nathalie zit daar tussen. Binnen de kortste keren was het hele stelsel in midden-Afrika en trok het zand van de woestijn de atmosfeer in. Wat een vlindertje al niet teweeg kan brengen. Het is mar te hopen dat Willemijn dat vanavond kan navertellen.

Gelukkig hebben Rogier en Roger hier geen last van. Zij zitten thuis achter de X-box.



G.D. 7 mei 2017