donderdag 25 mei 2017

Hoofdstuk 43, Leo en Branca


Leo krijgt midden in het politiebureau op zijn duvel van zijn districtschef Bas. Zijn spuitactie had opgeleverd dat Rusti met enorme tennisballen tussen zijn benen liep en een aanklacht had ingediend. Kijk, het landen op iemands nek nadat je 30 meter hebt gevlogen, gaat niet zonder schade. Leo mag voor straf een jaar lang niet met de grote spuit spuiten, alleen met een plantenspuitje. En dat voor een politieagent die ook graag brandweerman had willen zijn.

Boos gooit hij zijn medaille, die hij na de rellen tijdens de kroning van Beatrix in1980 van burgemeester Polak had gekregen, op de tafel van de chef. Hij moest toch een daad stellen! Het hele korps kijkt ademloos mee. Wat zal de chef nu doen?
Dat had Leo beter niet kunnen doen, want de chef gooide weliswaar schijnbaar onverstoorbaar en achteloos de medaille in de prullenbak, maar als je hem kent, kun je het zien, hij was zwaar getergd, maar wilde dat vooral niet aan de collega’s laten zien. Bas heeft het geheugen van een olifant en is vast van plan om in hoofdstuk 99, of zoveel eerder als mogelijk, verhaal te halen op Leo Lepelaar.

Leo beent het politiebureau uit en komt daarbij nogal onzacht in aanraking met Branca, die zwaaiende met een bankbiljet aangifte komt doen van vals geld. Branca ligt op de grond en laat een paar Hongaarse vloeken horen. átkozott, fogyasztás en nog wat andere, behoorlijk ernstige ziektes.

Na een pleister, een glaasje water en wat troostende woorden, komt Branca wat bij en Leo neemt haar mee naar het koffiehuis.

“Doen jullie dat altijd? Als er iemand aangifte komt doen meenemen naar een kroeg?” vraagt Branca.

“Nee alleen als ze heel mooi zijn, blond, een prachtige stem hebben, een geweldig figuur en vreselijk aardig zijn. Oh ja, en als ze valse briefjes van 1000 euro bij zich hebben. Dat kunnen we beter niet op het bureau hebben.”

Met grote waterige soepogen als schoteltjes kijkt ze Leo verliefd aan. Dat had ze nog niet eerder gehoord, zoveel lieve woorden. Alleen destijds van die pornobaas.

Branca vergeet subiet het geld, ziet haar kans om van die verrekte kikkers af te komen en bedenkt een strategie. Eerst vragen of hij getrouwd is, of gelijk binden? Ze besluit het laatste en neemt Leo mee naar huis achter op de motor.

In de Tweede Oosterbreestraat is een opstootje rondom een putdeksel, maar Branca rijdt door. Verderop een busongeluk, een fietser die tegen een boom is gereden, een jongetje van drie jaar dat over de A4 loopt en een grote zwarte man met een rolstoel en een Indo op zijn nek. Niets kan Branca weerhouden. Ze stopt nergens voor en met gezwinde spoed sleept ze Leo haar bed in.

G.D. 17 mei 2017

Noot: Bas heeft een enorme snor.